• Beata Cieślińska

Główną funkcją żywności jest zaspokajanie zapotrzebowania na energię, składniki budulcowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jedzenie służy więc zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, a prawidłowy sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na procesy wzrastania i rozwoju oraz utrzymanie zdrowia psychicznego i fizycznego.

06
gru

  • Michał Gmyrek

Drodzy Rodzice, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej masie ciała (jak dzieci), mogą doprowadzić do przekroczenia dawek, przy których obserwuje się efekty toksyczne.

10
gru

  • Michał Gmyrek

Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

15
gru

  • Michał Gmyrek

Właściwa dieta nie gwarantuje sukcesu w sporcie ale nieprawidłowe odżywianie może znacząco zaburzyć proces treningowy i ograniczyć możliwości.
Dieta to kluczowy element odgrywający bardzo dużą rolę w życiu młodego sportowca.

20
gru

  • Michał Gmyrek

W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia,
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”.

26
gru

Ta strona używa plików cookie
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić lepszą wygodę użytkowania. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas wszystkich plików cookie zgodnie z warunkami naszej polityki plików cookie. Dowiedz się więcej