Główną funkcją żywności jest zaspokajanie zapotrzebowania na energię, składniki budulcowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jedzenie służy więc zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, a prawidłowy sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na procesy wzrastania i rozwoju oraz utrzymanie zdrowia psychicznego i fizycznego.
06
maj
Drodzy Rodzice, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej masie ciała (jak dzieci), mogą doprowadzić do przekroczenia dawek, przy których obserwuje się efekty toksyczne.
10
maj
Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
15
maj
Właściwa dieta nie gwarantuje sukcesu w sporcie ale nieprawidłowe odżywianie może znacząco zaburzyć proces treningowy i ograniczyć możliwości.
Dieta to kluczowy element odgrywający bardzo dużą rolę w życiu młodego sportowca.
20
maj
W ramach zadań realizowanych w Narodowym Programie Zdrowia,
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH opracował nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”.
26
maj