Główną funkcją żywności jest zaspokajanie zapotrzebowania na energię, składniki budulcowe, witaminy oraz składniki mineralne. Jedzenie służy więc zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, a prawidłowy sposób odżywiania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na procesy wzrastania i rozwoju oraz utrzymanie zdrowia psychicznego i fizycznego.
Żywność stała się jednak narzędziem wykorzystywanym także do realizowania innych potrzeb. Może wskazywać przynależność do danej grupy, definiować tożsamość, pełnić funkcje społeczne i kulturowe. Być wykorzystywana jako:
Jedzenie jest także najpowszechniejszym i najczęściej stosowanym regulatorem oraz wzmacniaczem emocji („Nie ma co płakać, zjesz lody i poczujesz się lepiej”, „Uczcijmy to, i chodźmy na pizzę”).
Budowaniu dobrych relacji z jedzeniem nie ułatwiają także media. Reklamy są tak projektowane, aby budziły i utrwalały skojarzenia określonych produktów spożywczych z emocjami i cenionymi wartościami (słodki napój gazowany z udanymi świętami, krem śniadaniowy ze szczęśliwą rodziną, chipsy z dobrą zabawą)
Takie komunikaty i zachowania sprzyjają zaburzeniom samoregulacji jedzenia, szczególnie w obszarze rozpoznawania i wykorzystywania odczuć głodu i sytości jako sygnałów do rozpoczynania i kończenia jedzenia. Stwarza się w ten sposób podłoże pod rozwój problemowych styli jedzenia (emocjonalny, zewnętrzny, kompulsywny), zaburzeń odżywiania, depresji czy nadwagi i otyłości, stanowiących poważne problemy zdrowotne.
Pamiętaj - aby budować dobre relacje z jedzeniem powinno się wykorzystywać żywność zgodnie z jej biologiczną funkcją. Nie zaś jako środka do realizowania innych potrzeb, w szczególności tych związanych z emocjami.
+48 602 257 644 beatacieslinskadietetyk@gmail.com FB: @beatadietetyk
06
cze