Warzywa i Owoce- źródło zdrowia i witamin

Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne — u ludzi, którzy jedzą więcej produktów z tej grupy w ramach zbilansowanej zdrowej diety mniej prawdopodobne jest występowanie niektórych chorób przewlekłych. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców obniża ryzyko chorób serca.

Korzyści zdrowotne

Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce w ramach zbilansowanej diety ma szereg korzyści:

  • Większość owoców i warzyw ma naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu.
  • Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.
  • Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. bataty (słodkie ziemniaki), białe ziemniaki, fasola jaś, pomidory i produkty z pomidorów (pasta, sosy i sok), botwina, soja, dynia zimowa, szpinak, soczewica, fasola czerwona i groch łuskany. Spośród owoców, dobrym źródłem potasu są banany, śliwki suszone i sok śliwkowy, suszone brzoskwinie i morele, melony, sok pomarańczowy i sok jabłkowy.
  • Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, jako część zbilansowanej zdrowej diety, pomaga obniżać poziom cholesterolu w krwi, może też zmniejszać ryzyko choroby serca. Błonnik ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Produkty zawierające błonnik, jak np. warzywa czy owoce, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
  • Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Bogatym źródłem kwasu foliowego są drożdże piekarskie, w kiełkach pszenicy, liście szpinaku, natka pietruszki, brokuły, sałata, kapusta włoska i brukselka. Kwas foliowy występuje również w większych ilościach w produktach białkowych pochodzenia roślinnego, np. w nasionach soi, nasionach fasoli białej i grochu.
  • Witamina A utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę, oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami. Prowitamina A występuje w znaczących ilościach w marchwi, natce pietruszki, szpinaku, boćwinie i papryce czerwonej, a także w morelach i brzoskwiniach

Witamina C uszczelnia śródbłonek naczyń krwionośnych, pomaga w gojeniu skaleczeń i ran, oraz utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza. Witamina C jest obecna w większych ilościach w natce pietruszki, owocach czarnej porzeczki, w czerwonej papryce, warzywach kapustnych, a także w truskawkach i cytrynach. Warto również pamiętać, że witamina C wpływa na procesy związane z syntezą kolagenu, z którego w następnej kolejności produkowana jest tkanka łączna. Obecność kolaganu, a więc pośrednio również witaminy C w odpowiedniej ilości, ułatwia gojenie się ran, czy złamań kości, hamuje powstawanie krwotoków oraz sińców. Dzięki witaminie C zawartej w warzywach, bądź owocach, komórki naszego

15
cze

Michał Gmyrek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin pharetra auctor mi in pharetra. Pellentesque ornare massa in tellus venenatis, quis dignissim mi facilisis.